Hoe je een rustgevende en inspirerende werkplaats kan creeëren

HOE JE EEN RUSTGEVENDE EN INSPIRERENDE WERKPLAATS KAN CREEËREN

 

Een inspirerende werkomgeving heeft heel wat pluspunten. Je presteert er beter door, je voelt je gelukkiger en daarbovenop ben je een stuk creatiever en productiever. Vaak weten mensen alleen niet hoe ze dit moeten aanpakken. Hier alvast een paar tips om jullie op weg te helpen.

1. Gebruik planten

Groen op de werkvloer brengt een positieve indruk op mensen teweeg. Planten zorgen voor een betere luchtkwaliteit en een stuk minder stress. Ook een verse bos bloemen kan veel doen. Ze geven een persoonlijke toets aan de ruimte, wat zorgt voor dat beetje extra creativiteit.

Als je budget eerder beperkt is, kan je gewoon hier en daar wat planten toevoegen op een heel simpele manier. Tegenwoordig zijn er al heel wat creatieve manieren om dit te doen. Dit kan bijvoorbeeld in vrijstaande potjes op verschillende hoogtes. Ook hangplanten tegen de wanden kunnen een heel leuk effect geven.

Als je het allemaal liever wat grootser aanpakt, en je tevens ook wat meer budget vrij hebt, kun je ook gaan voor een groenwand. Zo kan je een ganse wand laten bekleden met planten of mos. Vind je een volledige wand net iets te groot, dan is een planten- of moskader ook mogelijk. Je kan zelf gewoon je bedrijfslogo in mos laten maken.

2. Rustgevende kleuren / less is more

Op onze werkplek moeten we productief zijn en zo weinig mogelijk worden afgeleid. Gebruik hier dus zeker geen activerende en schreeuwende kleuren zoals rood of oranje. Ga eerder voor rustige, minder verzadigde kleuren. Hou de wanden rustig met een gebroken wit en ga voor kleur in het meubilair. Kies bijvoorbeeld voor stoelen in een kleur of voeg wat hout accenten toe. Samen met de planten zal dit een mooi evenwicht geven.

3. Praktische indeling / georganiseerd

Er is niets onprettiger dan allerlei spullen die op een bureau liggen waar ze niet thuis horen. Zorg ervoor dat jouw bureau georganiseerd is en dat je alles binnen een handomdraai terug kan vinden. Met voldoende opbergruimte in en rond jouw bureau en een functionele indeling van de ganse bureauruimte bekom je een clean desk en heel wat rust in je hoofd.

4. Persoonlijke touch

Last but not least, personaliseer je bureau en zorg ervoor dat je je thuis voelt. Uit onderzoek blijkt dat een ideale werkplek huiselijk aanvoelt. Vergeet die persoonlijke spulletjes dus zeker niet. Een leuk souvenir of je favoriete familiefoto brengt heel wat personaliteit aan elk zijn aparte werkplek.

Wil jij ook een rustgevende en inspirerende werkplaats creëeren? Hopelijk kunnen deze tips jullie dan inspireren voor een leukere werkomgeving! Laat me zeker weten hoe jullie het ervan af brengen.

Liefs,

Kira

 

Deze blog werd eerder gepubliceerd op www.overondernemers.be.