Hoe kies je de juiste tegel voor je interieur

HOE KIES JE DE JUISTE TEGEL VOOR JE INTERIEUR?

Tegels kiezen, daar is niks moeilijks aan toch? Maar in de realiteit moeten steeds heel wat keuzes worden gemaakt rond het kiezen van de juiste tegel. Om een tegel te vinden die perfect matcht met je interieur, moet je met tal van factoren rekening houden. Ga je voor een kleine of grote tegel? Donker of bleek? En welk voegsel past er het best bij? Hier enkele tips om de keuze te vergemakkelijken.

1. Kijk naar de vorm en grootte van de ruimte

Dezelfde tegel kan heel knap zijn in de ene ruimte, maar totaal niet tot zijn recht komen in de andere. Voor de juiste tegelkeuze moet je dus eerst de kenmerken van de specifieke kamer(s) bekijken. Aan de hand daarvan kies je het ideale formaat. In een kleine ruimte of een grotere ruimte met veel schuine wanden en een onregelmatige vorm, is het vreemd om heel grote tegels toe te passen. Veel mensen vinden tegels van een meter op een meter mooi, maar in een kleine ruimte komen die niet zo mooi uit. Omgekeerd geldt dat ook. Een heel grote ruimte wordt erg druk als je er kleine tegels legt.

De tendens gaat wel in de richting van grotere tegels. Terwijl vroeger een tegel van 30X30 cm de norm was, is dat nu eerder 60X60 cm of zelf 80X80 cm. De grootte van de tegel beïnvloedt uiteraard de prijs. Hoe groter de tegel, hoe duurder.

Het formaat van de tegel verschilt ook naargelang het type kamer. In de badkamer zijn grote tegels heel erg in, vooral aan de wanden. In een inloopdouche zijn de voegen altijd een heikel punt. Hoe kleiner de tegel, hoe meer voegen. Maar op die voegen komt na verloop van tijd verkleuring of schimmel. In inloopdouches zijn grote tegels dus populair. In de living zie je minder snel een vloertegel van tien op tien centimeter op de vloer, maar aan een spatwand in de keuken kan dat dan weer wel.

2. Niet te veel combinaties

Om de eenheid binnen de woning te behouden, moet je erop letten dat je geen kakofonie van tegels creëert. Leefruimtes zijn meer en meer verbonden met een open keuken. Hier kun je een tegel gemakkelijk combineren met een parketvloer. Er wordt ook weleens in de gang een retrotegel gelegd, om dan in de keuken voor een grotere tegel te kiezen en misschien voor de spatwand nog een andere tegel. Drie verschillende tegels is toch wel het maximum. Het hangt ook af van de stijl. In een strakke, minimalistische woning geldt: hoe minder verschillende materialen, hoe beter.

3. Welke voeg?

Bij de tegel moet je ook een geschikt voegsel kiezen, al dan niet in dezelfde kleur. De kleurkeuze van het voegsel hangt af van de look en feel die je wilt creëren. Dezelfde kleur voor de tegel en de voeg past goed in een strak en minimalistisch interieur. In een interieur met landelijke stijl kan een blauwe hardsteen met een witte, gekartelde voeg ook heel mooi zijn. Die is wat rustieker.

Let wel op! Een gekleurde voeg is van iets mindere kwaliteit dan een gewone cementvoeg. Het cementgrijze voegsel is kwalitatief het beste. In een ruimte die heel intensief wordt gebruikt, zoals een restaurant of een kantoor waar bureaustoelen constant over de vloer rollen, is het toch beter om geen gekleurde voeg te kiezen. Op lange termijn kan die voeg verkleuren of afbrokkelen.

Toch nog moeite bij het kiezen van de juiste tegel? Neem gerust contact op en dan help ik jullie met alle plezier!

Liefs,

Kira

 

Dit artikel werd geschreven door Robin Van den Bogaert voor De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.