Terrazzo, terug van weggeweest

TERRAZZO, TERUG VAN WEGGEWEEST

Wat vinden jullie van de recente terugkeer van terrazzo in interieurs? De terrazzo-trend begon vorig jaar terug op te komen, om dit jaar volledig los te barsten en waarschijnlijk gaat ze wel nog wel even door. Ze is niet enkel te zien in interieurafwerkingen maar ook in design, grafische vormgeving en architectuur.

Terrazzovloeren waren de typische marmeren vloeren inVenetiaanse huizen van de jaren 500, een goedkope oplossing die stukjes marmer en graniet in een verspreide mozaïeklook samenbrachten.

Het echte historische terrazzo bestaat uit een mix van kleine restjes marmer die in het beton zijn verspreid. Het terrazzo dat we momenteel zien is een mix van verschillende grote knikkerseen kleinere dichtheid en een opvallender motief. Eerst werd het uitgevonden door Max Lamb, een materiaal dat hij Marmoreal noemde. Een nieuw materiaal dat is samengesteld uit vier verschillende soorten Italiaanse marmer en 5% polyesterhars om een sterkere, minder poreuze en duurzamere steen te maken. Een volledig ander uitzicht dan de traditionele terrazzo en een stuk interessanter.

Omdat ze goedkoper en vooral duurzamer is dan sommige natuurstenen,wint ze enorm aan populariteit.Ook de grote variatie aan kleuren, patronen en vormen speelthierin een rol.

Terrazzo is hot and trending! Hier een paar voorbeelden die laten zien waarom.

1. Color clash

Omdat terrazzo een samengesteld materiaal is van verschillende materialen, betekentdit ook vaak veel verschillende kleuren. Door die kleuren te laten terugkomen in een interieur, kan dit totheel boeiende en vooral mooie eindresultaten leiden.

2. Grijs tinten

Het hoeft niet altijd met kleur te zijn. Ook de terrazzo in grijstinten kan heel leuk zijn. Door haar print is terrazzo een vrij druk materiaal, maar wanneer ze wordt geplaatst in een sober interieur met weinig kleur, kan ze een speelse toets geven en een echte eyecatcher worden in een minimalistisch interieur.

3. Veel lef

Hou je van een gewaagd interieur, dan kan je terrazzo ook in grote hoeveelheden toepassen. Zo zien we vaak badkamers of keukens met terrazzo op vloer én wand. Kies daarbovenop nog voor een drukke print met veel kleur en ditis helemaal af!

4. Subtiele afwerkingen

Ze hoeft niet steeds in grote hoeveelheden aanwezig te zijn om haar stempel te drukken op een interieur. Ook in subtiele afwerkingen heeft terrazzo haar invloed op een interieur.

5. Extra extra large

Hou je niet van die kleine spikkel, en heb je het allemaal liever wat groter? Geen probleem, een extra large kiezel is ook mogelijk en een absolute eyecatcher. Een heel atypische vorm die we iets minder vaak zien, maar des te specialer is!

Zijn jullie ook even enthousiast als mij?

Ik kijk alvast uit naar mijn eerste “terrazzo-project”!

 

Liefs,

Kira